Kulinaria w szkle
W wideoporadniku zatytułowanym Kulinaria w szkle Leszek Szurkowski zdradza sekrety udanej fotografii napojów. Pokazuje, jak robić dobre zdjęcia butelek, korzystając z bezprzewodowego systemu sterowania lampami błyskowymi Nikon CLS. Omawia sposób fotografowania zarówno na jasnym, jak i ciemnym tle. Bezprzewodowe wyzwalanie lamp systemem CLS nie tylko pozwala łatwo zastosować np. oświetlenie tylne, ale też – dzięki możliwości wykorzystania bardzo krótkich czasów błysku – ułatwia zamrażanie ruchu, co wygląda szczególnie efektownie, jeśli fotografujemy np. wodę nalewaną do szklanki z cytryną.
Prowadzący podpowiada, z jakich obiektywów korzystać, oraz jakie wybrać ustawienia aparatu. Zwraca też uwagę na odpowiednie przygotowanie planu zdjęciowego. Podpowiada, jak uniknąć najczęstszych błędów związanych z fotografowaniem płynów w szklanych naczyniach – np. zaleca korzystanie z białych rękawiczek w celu uniknięcia zabrudzeń na szkle. Szurkowski pokazuje, jak wykorzystać zwyczajne przedmioty dostępne w każdej kuchni do odpowiedniej modyfikacji oświetlenia.
Więcej informacji w wideoporadniku. Zapraszamy do oglądania!
Zobacz podobne poradniki
Kulinaria z lampą wbudowaną

Bezprzewodowe sterowanie fleszem – wprowadzenie

Kreatywny system oświetlenia CLS

Domowe studio bez nakładów finansowych, część 1: wyposażenie

Komentarze











