Klaus Pichler
Zaskakujące tamaty fotografii Pichlera otwierają przed odbiorcą przestrzeń zagadnień – nie bójmy się użyć tego słowa – ontologicznych. Elementy oderwane od rzeczy, których są zwyczajowo naturalnym komponentem, mówią tu swym własnym, indywidualnym głosem.
Oto co powiedział o sobie dla użytkowników Szerokiego Kadru: „Z wykształcenia jestem architektem krajobrazu. Uczyłem się jak sadzić drzewa i jak je komponować w parku. Spytacie jaki to ma związek z fotografią? Nie ma go wcale i zarazem jest kompletnie związane. Chociaż od wielu lat jestem fotografem, to cały czas czerpię z moich studiów, zawdzięczam im m.in. socjologię, koncepcje projektowe oraz kreatywność.
Według mnie czym więcej czerpiecie z otaczającego świata, tym więcej jesteście w stanie wyjść poza ramy fotografii, tym stajecie się lepszymi fotografami. Nie chodzi tutaj o technikę, lecz raczej o mądrość tematyczną. Moja rada: bądźcie odważni i otwarci na to co Was otacza! Spróbujcie połączyć swoje pasje z pasją do fotografowania!”
Prezentowane poniżej zdjęcia pochodzą z cyklu „Jedna trzecia“ dedykowanego pracownikom przemysłu spożywczego. Zgodnie z raportem ONZ jedna trzecia produkowanej żywnosci marnuje się (największa część w najlepiej rozwinietych krajach). Jednocześnie 925 milinów ludzi jest zagrożonych głodem. Projekt „Jedna trzecia“ pokazuje zależność między indywidualnym marnotrawstwem a zglobalizowaną produkcją żywności.
Powiązane tematy
Linus Ricard

Harold Eugene Edgerton

Richard Shilling

Zdjęcia przedmiotów na aukcje internetowe

Komentarze



